Πρόγραμμα 2ης εβδομάδας

Σάββατο 1/2/20
και Κυριακή 2/2/20

Συναυλία
Της σκηνής και της οθόνης

  • Ημερομηνία:

    Σάββατο 1/2/20

  • Τοποθεσία:
    Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
  • Ώρα έναρξης:
    20:30
  • Εισιτήρια:

    Κανονικό 10€,
    Μειωμένο 6€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Η συναυλία με τίτλο «Της σκηνής και της οθόνης» περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια από τον κινηματογράφο και το θέατρο.

 

Ειρήνη Καράγιαννη, μεσόφωνος
Ντιάνα Βρανούση, πιάνο

 

Επιλογή διαφανειών και σχόλια από τον κριτικό και ιστορικό μουσικής Γιώργο Β. Μονεμβασίτη.    

 

“Μουσικές και τραγούδια που ανακαλούν μνήμες από αλλοτινά χρόνια της ζωής μας, τότε που ταξιδεύαμε παραδομένοι στη γοητεία της σκηνής και της οθόνης.  Νοσταλγία για τις εξαίσιες μουσικές που αναδύθηκαν από κινηματογραφικές ταινίες που αγαπήσαμε και που εξακολουθούν να μας συντροφεύουν, αλλά και εκείνες πάλι που μας μάγεψαν ντύνοντας κάποιες αλησμόνητες θεατρικές παραστάσεις. Ένα πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό, όπου το παλιό συνυπάρχει με το καινούριο και το ελληνικό σμίγει με το ξένο. Με πολύ συγκίνηση, λοιπόν, σας το προσφέρουμε, με την ελπίδα ότι θα κάνει πιο όμορφη αυτή τη βραδιά”, σημειώνει η Ντιάνα Βρανούση.       

Πρόγραμμα

Georges Auric [1899-1983]

Moulin Rouge*

Nino Rota [1911-1979]

What Is a Youth*
Valzer del commiato*
The Godfather Waltz*
Parla più piano

Maurice Jaubert [1900-1940]

Valse grise

Dino Olivieri [1905-1963]

J’attendrai

Michel Legrand [1932-2019]

The Summer Knows*

Dario Marianelli [γενν. 1963]

Dawn*
Leaving Netherfield*

Ennio Morricone [γενν. 1928]

Titoli*
Se

Kurt Weill [1900-1950]

Youkali

Francis Poulenc [1899-1963]

Les chemins de l’amour

Διάλειμμα

Joseph Kosma [1905-1969]

Les feuilles mortes

Louis Guglielmi [1916-1991]

La vie en rose

Yan Tiersen [γενν. 1970]

La valse d’ Amélie*

Nicola Piovani [γενν. 1946]

La vita è bella*

Henry Mancini [1924-1994]

Moon River*

Μάνος Χατζιδάκις [1925 – 1994]

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι
Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι

Μίκης Θεοδωράκης [γενν. 1925]

Μαργαρίτα Μαγιοπούλα**

Μάνος Χατζιδάκις

Χάρτινο το φεγγαράκι**
Τα παιδιά κάτω στον κάμπο **
Ένας μύθος**

* σόλο πιάνο
** Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας σε διδασκαλία και διεύθυνση Δημήτρη Καρβούνη 

Ειρήνη Καράγιαννη μεσόφωνος
Ντιάνα Βρανούση πιάνο

Επιλογή διαφανειών και σχόλια από
τον  κριτικό & ιστορικό μουσικής Γιώργο Β. Μονεμβασίτη 

Βιογραφικά καλλιτεχνών

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Η Ειρήνη Καραγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς καλλιτέχνες. Σπούδασε τραγούδι στο Athenaeum και το Εθνικό Ωδείο και Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία των ιδρυμάτων «Α. Ωνάσης» και «Μαρία Κάλλας», συνέχισε τις σπουδές της στο «Conservatorio di musica di S.ta Cecilia» της Ρώμης και κοντά στις Victoria De Los Angeles στη Βαρκελώνη και Maria Luisa στο Μιλάνο.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής και χορού στο Λονδίνο, ως μέλος του “Mayer Lissman Opera Center”.

Έκανε το ντεμπούτο της με τον ρόλο της Ηλέκτρας στην όπερα του Γ. Κουρουπού «Πυλάδης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι όπως: Cherubino – Nozze de Figaro, Angelina – Cenerentola, Rosina – Barbiere di Siviglia, Isabella- Italiana in Algieri, Isolier - Le Comte Ory, Siebel - Faust, Adalgisa - Norma, Komponist - Ariadne auf Naxos, Miss Jessel -The turn of the screw, κ.a.

Νικήτρια του Διεθνούς διαγωνισμού "G. di Stefano" το 1998, ερμηνεύει τον ρόλο της Carmen σε πολλές παραγωγές στην Ιταλία (Tcatro dell'Opera di Roma-Therme di Caracalla, Teatro Romano di Fiesole, Teatro Greco di Taormina, Massa Marittima - Lirica in Piazza, κ.α.). Εμφανίζεται ως: Olga - Eugene Onegin (Maggio Musicale Fiorentino), Rosina - Barbiere di Siviglia(^.S.LI.CO), Nicklausse - Les contes d'Hoffmann (A.S.LI.CO), Giulietta - Les contes d'Hoffmann (Teatro alia Scala), Nicklausse - Les contes d'Hoffmann (The Israeli Opera of Tel Aviv), Octavian - Der Rosenkavalier (Teatro dell' Opera di Roma), κ.α.

Σημαντικό χώρο στις εμφανίσεις της καταλαμβάνει το μπαρόκ με τους ρόλους Bradamante (Alcina), Carilda (Arianna in Creta), Cornelia (Gulio Cesare), Irene (Tamerlano), Amanzio (Giustino), Ottone (Incoronazione di Poppea), Ozias (Juditha Triumphans), Costanza (I'isola disabitata), καθώς και τις τέσσερις ηχογραφήσεις για την MDG με τις όπερες Arianna in Creta (CHOC prize - Le Monde de la musique magazine, Diapason 4 prize- Diapason magazine) και Tamerlano (Echo Klassik 2008 prize), Albina (Alessandro Severo heandel) KaiTarquinio (I'll Trionfo di Clelia του Glouk).

Η Ειρήνη Καράγιαννη διδάσκει τραγούδι στο Ωδείο της Πολυφωνικής Πατρών και στη σχολή Ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου.

ΝΤΙΑΝΑ ΒΡΑΝΟΥΣΗ

Η Ντιάνα Βρανούση γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών, με υποτροφία. Αποφοίτησε δεκαεννέα ετών με δίπλωμα πιάνου (Α Βραβείο παμψηφεί), πτυχίο αρμονίας (άριστα και διάκριση) και πτυχίο αντίστιξης και φούγκας (άριστα παμψηφεί).

Μετά από διαγωνισμό κέρδισε υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών  για έξι χρόνια σπουδών πιάνου στο Παρίσι. Εκεί σπούδασε στην Ecole Normale de Musique, απ’ όπου αποφοίτησε με Licence de Concert (δίπλωμα σολίστ). Στο Παρίσι μελέτησε επίσης για τρία χρόνια με τον Pierre Sancan καθώς και με την Yvonne Loriod έργα του σύγχρονου πιανιστικού ρεπερτορίου και κυρίως έργα του Olivier Messiaen.

Συμμετείχε  στα σεμινάρια του Γιάκοβ Ζακ και της Μπέλα Νταβίντοβιτς στη Μουσική Ακαδημία της Βαϊμάρης. Διεύρυνε έτσι σημαντικά τους μουσικούς της ορίζοντες αλλά και τις ερμηνευτικές της προσδοκίες, αναπτύσσοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, το οποίο εκτείνεται από την προκλασική μουσική μέχρι τις σύγχρονες αναζητήσεις. 

Έδωσε πολυάριθμα ρεσιτάλ και συμμετείχε σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ίδρυμα Κακογιάννη και σε άλλους συναυλιακούς χώρους), σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Παρίσι, Ρώμη, Φλωρεντία, Λονδίνο, Μασσαλία, Βρυξέλλες κ.α.). Εμφανίστηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως τα «Παγκόσμιες Μουσικές Μέρες», «Δημήτρια», «Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Νάπολης», «Διεθνείς Εβδομάδες Μουσικής της Ορλεάνης», «MIDEM – Classique» στις Κάνες, «Ελληνικό Φεστιβάλ  του Λονδίνου», «Φεστιβάλ Παλέρμο».

Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα τα κοντσέρτα για πιάνο των Francis Poulenc και Igor Stravinsky, καθώς και έργα για πιάνο των Darius Milhaud και Olivier Messiaen.

Το 2002 εγκαινίασε με ρεσιτάλ το ανακαινισμένο Βουλευτικό (Πρώτη Βουλή των Ελλήνων) στο Ναύπλιο, ενώ τον Απρίλιο του 2016 συμμετείχε ως σολίστ στην εκδήλωση των εγκαινίων του ανακαινισμένου σπιτιού στην Ξάνθη, στο οποίο γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Τον Ιανουάριο του 2018 παρουσίασε σε ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε πρώτη εκτέλεση, έργα δυο Ελλήνων συνθετών της διασποράς, που έζησαν στο Παρίσι τον 19ο αιώνα. 

Συνεργάστηκε επανειλημμένα με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και έχει στο ενεργητικό της πολλές πρώτες ερμηνείες έργων για πιάνο σημαντικών Ελλήνων συνθετών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε συχνά στις εκδηλώσεις της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους Έλληνες μουσικούς, όπως ο Αντώνης Κοντογεωργίου, η Στέλλα Γαδέδη, ο Σπύρος Μουρίκης, η Μαριλένα Δωρή, ο Δημήτρης Τηλιακός, η Ειρήνη Καράγιαννη, η Χαρά Κεφαλά κ.α.  

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και έχει μαγνητοσκοπήσει μουσικά προγράμματα για την τηλεόραση. Ηχογράφησε επίσης για τη Γαλλική και τη Γερμανική Ραδιοφωνία. Συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ., όταν διευθυντής του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις ως σολίστ πιάνου, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών.

Συμμετείχε στην ηχογράφηση πέντε δίσκων με έργα Ελλήνων συνθετών (Σκαλκώτας, Γ.Α. Παπαϊωάννου, Τραυλός κ.α.). Από τη δισκογραφική εταιρεία MUSICA VIVA εκδόθηκε προσωπικό ηχογράφημά της (LP, CD) με έργα για σόλο πιάνο.

Δίδαξε πιάνο για πολλά χρόνια στο Ωδείο Αθηνών.

ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ

Ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο. Αγάπησε μικρός τη μουσική, καθώς μεγάλωσε στους απόηχους της εποχής του Τζοκόντο Μορέττι (1867-1941). Σπούδασε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1965-70). Υπήρξε βασικό μέλος της Μικτής Χορωδίας του ΕΜΠ και σολίστ κλασικής κιθάρας στις εκδηλώσεις της. Από το 1970 εκπονεί στατικές μελέτες  οικοδομικών και συγκοινωνιακών έργων, συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιτέκτονες. Από το 1978 ασχολείται αδιαλείπτως ως κριτικός και σχολιαστής μουσικών δρωμένων, κειμενογράφος προγραμμάτων μουσικών εκδηλώσεων και μουσικών εκδόσεων, καθώς και  παραγωγός-παρουσιαστής μουσικών εκπομπών – κυρίως από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Υπήρξε εντεταλμένος κριτικός μουσικής της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (1984-1996). Επανενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2013, με την επανέκδοση της εφημερίδας. Έχει διατελέσει μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών (1987-1992), αναπληρωτής πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (1993-1998) του ΥΠΠΟ, μέλος του ΕΤΟΣ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1993-2006), Διευθυντής του Β΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1996-1999), σύμβουλος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2001-2004) και μέλος (2013-2015) του Δ.Σ. (ταμίας) του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδας (ΜΕΟΕ), στον οποίο ανήκει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) από το 1970, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών από το 1994 (μέλος του Δ.Σ. – ταμίας - το 2003-2013) – παραιτήθηκε το 2017, θεωρώντας το σωματείο παρακμασμένο και απαξιωμένο -, μέλος του Θεατρικού Μουσείου από το 1996 (μέλος του Δ.Σ. από το 2013), μέλος του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, μέλος της ιστορικής Διπλαρείου Σχολής (από το 2018 μέλος του Δ.Σ. της) και μέλος του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής. Είναι τακτικός συνεργάτης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από την αρχή της λειτουργίας του (1991), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης της Ορχήστρας των Χρωμάτων, μέχρι το 2010, τελευταία χρονιά λειτουργίας της. Έχει προλογίσει πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια, έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, και συμμετείχε σε πολλές παρουσιάσεις ηχογραφημάτων και βιβλίων. Έχει γράψει κείμενα για πολλές  δισκογραφικές εκδόσεις και για πολυάριθμα προγράμματα συναυλιών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλο αριθμό εντύπων (Ποπ & Ροκ, Τέταρτο, TaR, Βήμα Βιβλίο, Βημαgazino, Ο Πολίτης, Μετρονόμος, Δίφωνο, Echo & Artis, Πολύτονο, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Επτά Ημέρες, Le lien, TaR κ.α.)Για 25 χρόνια (1989-2013) δίδαξε σε δημοσιογραφικές σχολές Ιστορία της Μουσικής, Τέχνη και τεχνική του ραδιοφώνου, καθώς και Μουσική επικοινωνία.  Αρθρογραφεί στο μουσικό ιστότοπο www.musicpaper.gr και στο ηλεκτρονικό περιοδικό λόγου και τέχνης  Χάρτης www.hartismag.gr.   

Στα επίσημα εγκαίνια (Απρίλιος 2016), του ανακατασκευασμένου σπιτιού στην Ξάνθη, στο οποίο γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, ήταν ο κύριος ομιλητής. Συμμετείχε ως εισηγητής-ομιλητής στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα Η Μπάντα πνευστών στην Ελλάδα – Ιστορία και προοπτικές, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα τον Απρίλιο του 2019. 

Εργαστήριο
“Feel the thunder ...”
Ένα ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο των μουσικών βίντεο: εργαλεία ανάλυσης και εκπαιδευτικές εφαρμογές

  • Ημερομηνία:

    Σάββατο 1/2/20

  • Τοποθεσία:

    Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή» ΔΩΛ

  • Ώρες:

    10:00-14:00 και 15:00 – 19:00

  • Συμμετέχοντες:

    Εκπαιδευτικοί μουσικής, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης, φοιτητές και εμψυχωτές ομάδων παιδιών και ενηλίκων

  • Κόστος συμμετοχής:

    Κόστος συμμετοχής: Κανονικό  40€.
    Μειωμένο 25€  (Καθηγητές - σπουδαστές του ΔΩΛ, φοιτητές)

Βιογραφικά

Μαίη Κοκκίδου

H Μαίη Κοκκίδου (MEd, PhD, post-PhD) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει υπηρετήσει ως μουσικός και νηπιαγωγός στη δημόσια Α/θμια Εκπαίδευση και έχει διδάξει σε ωδεία στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτ. Μακεδονία (κιθάρα, θεωρία και ιστορία μουσικής, διεύθυνση μαθητικής χορωδίας, μουσική αγωγή για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας). Έχει διδάξει ως ειδική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΤΔΕ και ΤΕΕΤ, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σημειωτική και Επικοινωνία) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΤΜΕΤ, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών). Σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσική Παιδαγωγική στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά διεθνή περιοδικά. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων «Διδακτική της Μουσικής», «Η εμψύχωση στη Διδασκαλία-Μάθηση», «Το Σχολείο-Εργαστήρι Τέχνης και Δημιουργίας» (σε συνεργασία με την ομάδα «Ελάτε να Παίξουμε»), «28 (λίγο παιχνιδιάρικα) ποιήματα» και «European Music Curricula». Το 2017 εκδόθηκε το βιβλίο της «From kindergarten to early adulthood: Findings from a longitudinal study» (εκδ. G.S.M.E.) και το 2019 το βιβλίο «Μουσικό Βίντεο: οπτικοακουστική αφήγηση, εργαλεία ανάλυσης, εκπαιδευτικές εφαρμογές» (εκδ. fagotto).

Διετέλεσε  πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Ε. (2007-2012). Τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα αφορούν στη Μουσική Σημειωτική, στα ΠΣ Μουσικής και στη Φιλοσοφία της Μουσικής Εκπαίδευσης. Κομβικό πεδίο στην πρόσφατη ερευνητική της δραστηριοποίηση είναι η πολυτροπική πρόσληψη και αντίληψη της δημοφιλούς μουσικής.

Το μουσικό βίντεο είναι ένα αυτόνομο σύνθετο καλλιτεχνικό πολυτροπικό αντικείμενο, χαρακτηριστικό δείγμα της αισθητικής του σύγχρονου πολιτισμού. Έχει  μετασχηματίσει ριζικά τη μουσική εμπειρία και συνοψίζει τις σκέψεις και τους κώδικες επικοινωνίας της εποχής μας, με ποικίλους τρόπους και τεχνικές. Οι αφηγήσεις των μουσικών βίντεο αναδύονται στη δυναμική της δημοφιλούς κουλτούρας, μιας αρένας όπου συγκρούονται αξίες και ιδεολογίες. Οι ευφάνταστες μορφές τους αφομοιώνουν και, ταυτόχρονα, διαμορφώνουν συμπεριφορές, ταυτότητες και αισθητικά πρότυπα.

Οι σημερινοί μαθητές, ακόμα και από μικρή ηλικία, αφιερώνουν σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για να παρακολουθούν μουσικά βίντεο. Άρα, χρειάζονται εργαλεία για να τα κατανοούν και να αξιολογούν τα μηνύματά τους. Σε αυτή τη βάση, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να τους βοηθήσουν να αναλύουν και να ερμηνεύουν τα οπτικοακουστικά κείμενα των μουσικών βίντεο. Μέσα από την αποκωδικοποίηση της αφήγησης και της πολιτισμικής-μουσικής σημασιολογίας των μουσικών βίντεο, οι μαθητές θα αναπτύξουν δημιουργική και κριτική σκέψη καθώς και νέους γραμματισμούς που θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν τις ορίζουσες και τη λειτουργία και άλλων πολυτροπικών κειμένων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής (σχολείων και ωδείων), σε εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης (Α/θμιας και Β/θμιας), σε φοιτητές και σε εμψυχωτές ομάδων παιδιών και ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» των μουσικών βίντεο της δημοφιλούς κουλτούρας, θα αναπτύξουν δεξιότητες στην ανάλυση μουσικών βίντεο (συστήματα, συμβάσεις, κώδικες, αλληλεπίδραση μουσικής, γλώσσας και εικόνας), θα συζητήσουν τους όρους ερμηνείας των βίντεο (δόμηση νοημάτων), θα αντιληφθούν τις πτυχές του πολυτροπικού μουσικού γραμματισμού και θα διευρύνουν τις γνώσεις τους για την εκπαιδευτική χρήση των μουσικών βίντεο.

Την επιμέλεια του εργαστηρίου έκανε η Μαίη Κοκκίδου.


Απαραίτητη η κράτηση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ.
ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.

  • Ημερομηνία:

    Κυριακή 2/2/20

  • Τοποθεσία:

    αίθουσα συναυλιών του ΔΩΛ

  • Ώρες:

    12.00-13.00 και 17.30 -18.30 (δυο παραστάσεις)

  • Διάρκεια Παράστασης:

    60 λεπτά

  • Τιμή εισιτηρίου:

    5 ευρώ

Παράσταση παραμυθιού
για παιδιά
"Η ψάθινη κορδέλα"

H Ανθή Θάνου παρουσιάζει παράσταση αφήγησης με συνοδεία ζωντανής μουσικής, για παιδιά.  Με μια ψάθινη κορδέλα ένα παλικάρι κερδίζει την αγάπη, μια γοργόνα χαρίζει μήλο μαγικό σ ένα ψαρά, μια βασιλοπούλα έχει καθρέφτη μαγικό και μια γριά πεινάει πολύ και φτάνει μέχρι την κορφή του βουνού για να βρει φαί! Όλα τούτα τα παραμύθια είναι μέσα σε ένα καρυδάκι και μόλις αυτό σπάσει σουτ ανοίγει, σουτ αρχίζει!

Η Ανθή Θάνου ακολουθώντας το δρόμο των παλιών παραμυθάδων,  αφηγείται λαϊκά παραμύθια θέλοντας να ψυχαγωγήσει και να δώσει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Η μουσική και το τραγούδι, αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης, τονίζει τη δράση των ηρώων, τους συντροφεύει στα δύσκολα ταξίδια, προετοιμάζει τον ακροατή για την επόμενη σκηνή, ξεκουράζει το κοινό με τραγούδια και μελωδίες ώσπου να ξεκινήσει πάλι η αφήγηση. Μικρές παύσεις με παιχνίδια είναι αναγκαίες για να ξεμουδιάσουν  οι μικροί ακροατές.

Πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα η παράσταση των λαϊκών παραμυθιών έχει ηθικό ( η πάλη ενάντια στο κακό δικαιώνει ), ψυχολογικό (ελπίζουμε να νικήσουμε τους δικούς μας δράκους-φόβους) και γλωσσικό κέρδος (τι να είναι άραγε το κόσκινο και το σκαφίδι;) Υπερβαίνει την πραγματικότητα και ανοίγει ένα παράθυρο στη φαντασία, στη δημιουργικότητα, στην ελπίδα.

Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική:  Αλέξανδρος Μακρής

Βιογραφικά

Ανθή Θάνου

Η Ανθή Θάνου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1999 αποφάσισε να φορέσει σιδερένια παπούτσια και να φτάσει ως την άλλη άκρη του κόσμου. Συντροφιά της είχε ένα σακούλι γεμάτο παραμύθια.

Συχνά όλα αυτά τα χρόνια κοντοστέκεται  και αφηγείται παραμύθια  σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζεται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιώντας  προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους), σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα,  Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκε σε προγράμματα φιλαναγνωσίας των βιβλιοθηκών του Εβρου , Ξάνθης και Βέροιας), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή παραμυθιού στη  Κέα, φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, Αθηνών, Κοζάνης κ.α) και στο εξωτερικό (στο φεστιβάλ της Uzege στη Γαλλία και στο Όσλο)

 Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά  συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στη Κύπρο.                                                                                                     

Διοργανώνει  βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επι-κοινωνήσει  την τέχνη της  και να μοιραστεί  ιστορίες με άλλους.

 Η Ανθή Θάνου είναι μέλος του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος  Όμιλος Φίλων Αφήγησης)  και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.    

Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο τους CD «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON»  και το 2013 «το Δαφνοκούκουτσο» βιβλίο- CD από τις εκδόσεις «ΠΑΚΕΘΡΑ» » το 2016 «Ο βασιλιάς των πουλιών» βιβλίο- CD από τις εκδόσεις  Βάρφη και το 2018 «Παραμυθάκι Ρεβιθάκι» βιβλίο-CD από τις εκδόσεις Πυραμίδα.

Αλέξανδρος Μακρής

Ο Αλέξανδρος Μακρής γεννήθηκε στην Κατερίνη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία εννιά ετών στο ωδείο Κατερίνης. Είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας. Εργάζεται ως δάσκαλος κιθάρας σε ωδεία και μουσικές σχολές, ενώ παράλληλα ασκεί την τέχνη της ηχοληψίας.

Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης  πραγματοποιώντας συναυλίες  σε  μουσικές σκηνές της πόλης, ενώ επενδύει μουσικά παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών σε συνεργασία με την αφηγήτρια Ανθή Θάνου.

Παράσταση αφήγησης παραμυθιού
για ενήλικες
"Τσιφ ή θεοί διάγοντες βίον ανθρωπινόν"

  • Ημερομηνία:

    Κυριακή 2/2/20

  • Τοποθεσία:

    αίθουσα συναυλιών του ΔΩΛ

  • Ώρες:

    20:00

  • Τιμή εισιτηρίου:

    5 ευρώ

Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική Επιμέλεια:  Αλέξανδρος Μακρής

Βιογραφικά

Ανθή Θάνου

Η Ανθή Θάνου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1999 αποφάσισε να φορέσει σιδερένια παπούτσια και να φτάσει ως την άλλη άκρη του κόσμου. Συντροφιά της είχε ένα σακούλι γεμάτο παραμύθια.

Συχνά όλα αυτά τα χρόνια κοντοστέκεται  και αφηγείται παραμύθια  σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζεται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιώντας  προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους), σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα,  Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκε σε προγράμματα φιλαναγνωσίας των βιβλιοθηκών του Εβρου , Ξάνθης και Βέροιας), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή παραμυθιού στη  Κέα, φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, Αθηνών, Κοζάνης κ.α) και στο εξωτερικό (στο φεστιβάλ της Uzege στη Γαλλία και στο Όσλο)

 Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά  συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στη Κύπρο.                                                                                                     

Διοργανώνει  βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επι-κοινωνήσει  την τέχνη της  και να μοιραστεί  ιστορίες με άλλους.

 Η Ανθή Θάνου είναι μέλος του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος  Όμιλος Φίλων Αφήγησης)  και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.    

Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο τους CD «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON»  και το 2013 «το Δαφνοκούκουτσο» βιβλίο- CD από τις εκδόσεις «ΠΑΚΕΘΡΑ» » το 2016 «Ο βασιλιάς των πουλιών» βιβλίο- CD από τις εκδόσεις  Βάρφη και το 2018 «Παραμυθάκι Ρεβιθάκι» βιβλίο-CD από τις εκδόσεις Πυραμίδα.

Αλέξανδρος Μακρής

Ο Αλέξανδρος Μακρής γεννήθηκε στην Κατερίνη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία εννιά ετών στο ωδείο Κατερίνης. Είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας. Εργάζεται ως δάσκαλος κιθάρας σε ωδεία και μουσικές σχολές, ενώ παράλληλα ασκεί την τέχνη της ηχοληψίας.

Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης  πραγματοποιώντας συναυλίες  σε  μουσικές σκηνές της πόλης, ενώ επενδύει μουσικά παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών σε συνεργασία με την αφηγήτρια Ανθή Θάνου.

Έσμιξε ο Ουρανός και η Γη και έφτιαξαν την πρώτη  σάρα των θεών αυτών που μας παιδεύουν μέχρι σήμερα. Όμως σ αυτούς χρωστάμε  το ελεύθερο πνεύμα, αυτό που δεν υποτάσσεται σε περιορισμούς που πετάει ελεύθερο πάνω από θάλασσες, δάση, πολιτείες. Το ελεύθερο πνεύμα κάποτε θα πάρει ύψος ικανό και θα αγναντέψει όλους αυτούς τους υποταγμένους στη μετριότητά τους, τους φανατικούς τους, τους, τους, τους και θα ….

 Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη Θεογονία του Ησίοδου και την Ελληνική Μυθολογία του Ν. Τσιφόρου.


Χορηγοί

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας που στηρίζουν αυτό το ταξίδι στην τέχνη.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος


Βοηθοί παραγωγής: Ζωή Παρμάκη, Νίκη Γκόβαρη
Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Θάνος Κυρίδης,
Κανάρης Τσεντίδης, Γιώργος Παυλόπουλος
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Small Studio

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Designed & Developed by Small Studio